Facebook| Twitter Skriv ut

Naturperler fra Hvaler på NRK1 søndag 9. februar

Hvaler er en av åtte utvalgte naturperler i NRKs storslåtte TV-serie som klistrer naturglade nordmenn til skjermene i disse dager.

En fullsatt gymsal på Floren skole - nærmere 240 frammøtte - fikk forrige onsdag oppleve Arne Nævra og Torgeir Beck Lande "live", da de hadde førpremiére på naturfilmen fra Hvaler, som sendes i beste sendetid på NRK1 søndag 9. februar.

Arkipelet ved Glommas utløp har natur og dyreliv ikke så mange kjenner til. Det er dette skjulte Hvaler Arne Nævra og Torgeir Beck Lande viste oss denne onsdags kvelden.

Sommer, sol, svaberg, badeliv og båtliv. Dette er nok stikkord de fleste forbinder med Hvalerøyene – sørøst i Oslofjorden. Sjø og svaberg, der det kan myldre av båter og mennesker, ja visst. Men også egne holmer og små øyer der mennesker ikke har adgang i viktige sommermåneder. Da har sel og sjøfugl førsteretten. Om vi dykker under vann, og langt nok ned, skjuler det seg en annen hemmelighet, nemlig koraller i store belter. Er det mulig? Hører ikke det tropene til?

Mellom de knudrete bergene og holmene skjærer det seg grunne viker, såkalte kiler, innover i de største øyene. Her er det et eget, spennende fugleliv pakket inn i de vakreste stemninger morgen og kveld. Selve symbolet på hvit skjønnhet og eleganse, svanene, finner hekkemuligheter her, og Arne og Torgeir følger disse sagnomsuste fuglenes familieliv gjennom en vakker, men hektisk sommer.

Når de siste takter er borte, og neonlysene er slukket på sommerens utekonsert, hva er det da som surrer i sommernatta bak scenen? Uvirkelige, nesten tropiske surrelyder, kommer fra de tørre furuskogene. Hva er dette for en lyd? Er det en trollfugl? Og hva er det som tusler og bråker i halvmørket der i åkerkanten?
Vi fikk bli med på en sjeldent vakker reise – med mange overraskelser – som avdekket det skjulte Hvaler.
Og vi gleder oss til å se alt om igjen på NRK1 søndag!

NRK TV - Se Norske naturperler .
Programmet fra Hvaler blir sendt på TV søndag 09.02.14 20:15.

Alle naturfotos: Naturbilder.no

Publisert 07.02.2014