Facebook| Twitter Skriv ut

Skolebarn fikk se delfinen på Hvaler

I formiddag hentet Skjærgårdstjenesten på Hvaler kvitnosen som var strandet på Søndre Karlsøy i Sarpsborg. Delfinen skal få "evig liv" på Ytre Hvaler nasjonalparksenter.

Kvitnosen ble fraktet til Skjærhalden av Skjærgårdstjenesten.

Kvitnosen ble fraktet til Skjærhalden av Skjærgårdstjenesten.

"Operasjon kvitnos" gikk helt etter planen da Bernt Erik Larsen, leder av Ytre Hvaler nasjonalparksenter, og Skjærgårdstjenesten på Hvaler i dag hentet den døde delfinen som i forrige uke fløt i land på en strand på Søndre Karlsøy. Kvitnosen skal prepareres på profesjonelt vis og stilles ut på Ytre Hvaler nasjonalparksenter.

Les mer om operasjonen i Sarpsborg Arbeiderblad.

Kvitnosens kjennetegn er den hvite nesen (som navnet viser) og den sigdformede ryggfinnen. Den store hannen er 2,80 meter lang og tverrsnittet av halefinnen er 75 centimeter. Vekten er trolig 2-300 kilo. Hva den har dødd av, er uvisst.

Leder av Skjærgårdstjenesten, Eivind Børresen, varslet rektor på Floren skole om kvitnosen som var på vei til Skjærhalden. Dermed fikk alle klassene seg en tur ned til Skjærgården Hus, for å ta det flotte eksemplaret av arten nærmere i øyensyn.

- Dere vet vel at dette ikke er en fisk, men et pattedyr, spurte Bernt Erik Larsen de interesserte barna.

Kvitnosen er den vanligste delfinarten langs norskekysten, men det er ikke ofte den ses her i fylket. Den lille tannhvalen lever i flokker og følger silde- og makrellstimene.Trolig er det slik kvitnosen har endt opp her ved vår kyst.

Publisert 21.01.2014