Facebook | Twitter Skriv ut

Med hund i nasjonalparken

Som tusenvis av hundeeiere har oppdaget, er Ytre Hvaler nasjonalpark (YHNP) et drømmested å dra på både korte og lange lufteturer. Men med så mange brukere er det spesielt viktig at alle tar ansvar for å følge regelverket som gjelder i området.

Hunder trives godt i nasjonalparken, men ikke glem at du som hundeholder har ansvar for at hunden din ikke er til ulempe for naturen, selv utenom båndtvangsperioden.

Hunder trives godt i nasjonalparken, men ikke glem at du som hundeholder har ansvar for at hunden din ikke er til ulempe for naturen, selv utenom båndtvangsperioden.

Foto: Marit Winther-Janson / Statens naturoppsyn

De fleste vet at hundeloven fastsetter båndtvang fra 1. april til 20. august uansett hvor du er. I denne perioden er dyrelivet spesielt sårbart for stress fordi mange nærmer seg slutten av drektighetstiden eller har små å forsørge. Derfor er det kjempe viktig at alle respekterer båndtvangen i denne perioden.

Verneforskriften angir ikke noen spesielle regler for hunder. Derimot er alt dyre- og planteliv vernet mot skade og forstyrrelser. Uansett når du drar på tur må du derfor sørge for at hunden din ikke er til ulempe for naturen i nasjonalparken. Forsøpling er også forbudt så ikke glem å plukke opp etter hunden din.

Etter hundeloven er hundeholdere alltid pålagt å sørge for at hundene deres ikke skader, løper mot, hopper på eller stiller seg i veien for hverken mennesker eller dyr. Dette er spesielt viktig i YHNP da et av formålene med nasjonalparken er å tilrettelegge for naturopplevelser for allmennheten. Med så mye aktivitet i YHNP er det også fare for mange sterke stimulus som hunden din kan komme til å reagere på selv om den vanligvis bare er snill og lydig. Det letteste er derfor å alltid ha hunden din i bånd slik at du unngår å komme i vanskelige situasjoner.

Tekst: Marit Winther-Janson, Statens naturoppsyn

Publisert: 10.02.2015 Sist endra: 10.02.2015